Diverse · Pentru Parinti

Ce inseamna virusul ZIKA pentru bebelusii din Romania

Virusul ZIKA, transmis de țânțari, afectează de anul trecut continentul american. Dupa spusele AFP, virusul constituie o nouă amenințare la adresa sănătății umane, îndeosebi a femeilor însărcinate, chiar dacă infectarea trece adesea neobservată. (imagine: New York Times)

raspandirea de substante toxice pentru tantarii purtatori de virus zika

Potrivit BBC News, Organizația Mondială a Sănătății (OMS sau WHO în engleză) este îngrijorată din cauza răspândirii infecției în 21 de țări din Caraibe, America de Nord și America de Sud (articol aici). Printre simptomele cunoscute se numără febră ușoară, conjuctivită și dureri de cap (aparent inofensive). După ce s-au găsit cazuri a sute de bebeluși care s-au născut cu creierul deformat din cauza acestui virus, unele state au recomandat femeilor să nu mai rămână gravide pentru a evita răspândirea infecției. Problema majoră este faptul că încă nu există un vaccin sau un tratament, cercetătorii spunând că un vaccin pentru virusul Zika ar putea fi pregătit pentru a intra în faza de testare în doi ani, dar că ar putea dura un deceniu înainte să poată fi disponibil pe piață. (sursă: BBC News)

Mai jos puteți vedea țările afectate de virusul Zika, conform CDC – Centrul de Prevenire si Controlare al Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention).

america zika virus

Aproape 80% dintre cazuri nu se manifestă prin simptomele obișnuite, iar cea mai mare îngrijorare vine din partea bebelușilor născuți cu microcefalie – subdezvoltare a creierului. În octombrie anul trecut, în Brazilia, au fost înregistrate în jur de 3.500 de cazuri.

Virusul Zika în România


Societatea Română de Microbiologie ne anunță totuși că virusul Zika nu reprezintă încă un pericol pentru teritoriul României. Într-un comunicat de presă, prof. dr. Alexandru Rafila afirmă: ”Pentru noi nu este un virus de temut în momentul de față. Este un virus care produce îmbolnăviri în zona tropicală a celor două Americi, în momentul de față. Îmbolnăvirile în marea lor majoritate sunt ușoare, o stare febrilă care se vindecă fără tratament, nu există un tratament specific.”.

Acesta a adăugat tot în cadrul conferinței de presă Agerpres, faptul că singurele cazuri ale virusului Zika care ar putea exista la bebelușii din România ar fi doar cu proveniență externă: ”Nu vor avea posibilitatea să fie transmise susținut în populația din această zonă geografică. Nu cred că putem discuta de un pericol în momentul de față. Virusul Zika este transmis de un țânțar, habitatul lui obișnuit este în zonele tropicale. În timpul sezonului rece să descutăm despre o astfel de problemă cu siguranță nu este cazul.”

 

 

 

Discuții: